Carnea de porc este mai buna decat carnea de vita

Presupun ca multi din noi se feresc de carnea de porc si aleg ori carnea de vita ori de pui, curcan sau peste pentru ca reprezinta o varianta mai sanatoasa. Dar carnea de porc este superioara celei de vita/miel din punct de vedere al continutului de grasimi saturate, pentru ca porcul este un animal cu un singur stomac si nu rumega. Rumegatoarele au capacitatea de  folosi substantele nutritive din alimentatie pentru a sintetiza acizii grasi saturati in timp ce grasimea de la porc/pui/curcan reprezinta un exces de calorii si reflecta in mare parte nutrientii din hrana. Daca alimentatia acestora este bazata pe cereale, porumb si soia, grasimea lor de depozit va contine in proportie crescuta acizii grasi mono si polinesaturate din respectiva hrana. In ultimii 20 de anicontinutul de grasime din carnea de porc a scazut cu 30 % ceea ce duce la o diminuare a efectelor negative cunoscute de pana acum si lasa nemodificate calitatile ei nutritive. Se mai zice ca porcul este cea mai buna leguma si nu e pasare ca porcul;)). Gatiti carnea in tigaie grill, rotisor sau la cuptor si nu o consumati foarte des, incercati sa aveti diversitate in alimentatie si sa nu va axati doar pe un anumit tip de alimentatie...Consumul mondial de carne de porc este in crestere cu 41 %, cu 29 %  in crestere la carnea de pui, cu 25 % in crestere pentru carnea de vita.
Modalitatile moderne de hranire face din acest animal o sursa ideala de minerale, vitamine si proteine de inalta calitate iar fragezimea si gustul carnii sunt superioare celorlalte tipuri de carne. Dar bineinteles ca si metoda de gatire contribuie foarte mult la pastrarea calitatilor nutritive iar carnea de porc trebuie sa fie slaba si nu grasa. Mai jos voi scrie si alte aspecte comparative intre diferite tipuri de carne:
Din punctul de vedere al caloriilor la 100 g:
- carnea de miel: 115-165 calorii
- carnea de vita: 120-150 calorii
- carnea de porc: 110-135 calorii
- carnea de pui: 110-130 calorii
- carnea de curcan: 130 calorii.
Din punctul de vedere al grasimilor la 100 g:
- carnea de miel: 8-10 g
- carnea de vita: 5 g
- carnea de porc: 5 g
- carnea de pui: 3 g
- carnea de curcan: 3 g.
Din punctul de vedere al proteinelor:
- carnea de miel: 18-21 %
- carnea de vita: 20-22 %
- carnea de porc: 20 %
- carnea de pui: 24 %
- carnea de curcan: 25 %.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.