Zincul te apara de infectii, ii ajuta pe copii sa creasca, grabeste vindecarea ranilor, fiind un element deosebit de pretios pentru sanatate. Avand in vedere ca organismul nu-si poate face rezerve de zinc, este foarte important sa-ti asiguri necesarul zilnic cu ajutorul unei alimentatii variate.
Desi participa la procese importante precum prevenirea stresului oxidativ, mentinerea echilibrului acido-bazic si metabolismul grasimilor, rolul major al zincului este, fara indoiala, aportul la sinteza ADN-ului si a proteinelor.
Mai mult decat atat, zincul intareste imunitatea, grabeste vindecarea ranilor (in special a arsurilor), stimuleaza producerea hormonilor tiroidieni, avand un efect benefic si asupra fertilitatii atat la femei cat si la barbati, intervine in procesul de crestere la copii, dar este la fel de important pentru varstnici, fiindca previne aparitia afectiunilor cardiovasculare. Zincul este indispensabil in sarcina, perioada in care trebuie asociat cu fierul si vitamina B9 (acid folic), pentru prevenirea malformatiilor congenitale la fat.
Semnele carentei
Se estimeaza ca 80% din oameni sufera de un deficit de zinc. Stiind ca doar 15-40% din zincul din alimente trece de bariera intestinala, intelegem de ce carenta acestui element sunt atat de frecvente. Printre semnele care iti pot trezi banuiala ca ai un deficit de zinc se numara diminuarea simtului gustativ si al mirosului, rezistenta scazuta la infectii, probleme cu pielea (acnee, piele uscata, matreata), caderea parului, unghii casante sau cu pete albe. De asemenea, pot aparea tulburari de memorie sau de comportament si probleme emotionale.
Sursele naturale de zinc: oua, produse lactate, leguminoase, carne de vita, drojdie de bere, sfecla rosie, varza, portocale, piersici, rosii, ciuperci, stridii, cereale, seminte, ficat de vitel.
Necesarul zilnic:
- copii: 2-5 mg
- femei: 12 mg
- femei insarcinate: 14-18 mg
- femei care alapteaza: 18-22 mg
- barbati: 14 mg.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.