Ce ne arata limba despre sanatatea noastra?

Pe partea inferioara limba este acoperita de o mucoasa neteda, pe cea superioara o mucoasa aspra. Caracterul aspru al limbii este asigurat de micile papile,vilozitati care acopera intreaga suprafata a acesteia. Aceste mici formatiuni care ajung pana la baza mucoasei, in partea superioara sunt multiplu desfacute si cheratinizate. Ca urmare a stratului de cheratina culoarea, culoarea depunerii de pe limba este alba-gri. Uneori pe suprafata aspra raman si resturi alimentare colorand limba. Aceasta modificare absolut normala a depunerii de pe limba ramane vizibila ore intregi, neprezentand nici o importanta. Exista insa variante ale depunerilor de pe limba care indica prezenta anumitor boli.
Concret in acest caz vorbim despre limba incarcata, in functie de felul acesteia. De regula modificarea depunerii reprezinta doar un simptom din numeroasele simptome. De cele mai multe ori, pacientul manifesta si alte simptome, mult mai specifice. Iata ce ne indica limba incarcata:
1. Limba incarcata - consecinta unor afectiuni ale limbii
Adesea depunerile de pe limba indica o anumita afectiune a acestui organ. De exemplu in caz de leucoplachie pe mucoasa bucala se formeaza mici pete albe. Acest fenomen de regula se manifesta in cazul persoanelor cu sifilis si la cele fumatoare. Petele pot fi primul simptom a unei afectiuni canceroase. In caz de limba neagra "paroasa", este vorba despre infectia cronica a papilelor. Ca urmare a infectiei, papilele cresc mai lungi si se cheratinizeaza mai intens decat in conditii normale. Limba arata de parca ar fi acoperita de un par negru. Cauza bolii este lipsa de vitamine sau modificarea florei bucale ca urmare a unui tratament pe baza de penicilina.
2. Limba incarcata - consecinta unor infectii
In relativ multe cazuri limba incarcata este un fenomen secundar unor afectiuni.

  • Scarlatina - in primele trei zile ale bolii limba este acoperita de o depunere groasa, alba, care apoi se curata, manifestandu-se limba zmeurie specifica scarlatinei,
  • Gripa - limba este inflamata, rosie sau zmeurie ca in cazul scarlatinei.
  • Febra tifoida - limba este acoperita de o depunere groasa, gri; varful si partea laterala a limbii nu prezinta depunere si este rosie aprinsa.
  • Sifilis - pe limba sunt vizibile mai multe excrescente deschise la culoare (placa mucoasa). Aceste pete de regula apar si pe mucoasele de pe alta parte a corpului. Modificarile apar in al doilea stadiu al bolii.
3. Limba incarcata - consecinta unor afectiuni organice

Si in cursul multor afectiuni interne limba poate fi incarcata. Limba incarcata este doar un fenomen care insoteste numai boala.

  • Anemia - face exceptie anemia severa, cauzata de lipsa vitaminei B12. In cazul acesteia modificarile specifice si senzatia de arsura a limbii reprezinta primul simptom al bolii. Papilele se distrug, mai intai la marginea limbii, ulterior si pe mijloc. Limba se subtiaza, devine rosie aprinsa si lucioasa.
  • Afectiuni intestinale, hepatice, cardiace - limba zmeurie poate apare in cazul mai multor afectiuni, in special in cazul tumorilor gastro-intestinale, infectiilor intestinale, respectiv in cazul mai multor afectiuni hepatice.
  • Cianoza - in caz de cianoza severa, cand in sange apare lipsa de oxigen, limba se coloreaza in albastru.
  • In caz de deshidratare severa, de exemplu in caz de diaree, varsaturi, limba devina uscata si incarcata. Chiar si febra mare poate usca limba.
Limba este oglinda sistemului digestiv si in functie de locul situarii depunerii pe limba, medicii pot determina daca problema se afla in stomac, intestinul subtire sau in intestinul gros.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.