Afine, beneficii si proprietati

Afinul este un arbust mic, cu boabe suculente dulci-acrisoare, seminte mici si negre. El infloreste in mai-iunie, iar fructele sunt coapte in iulie-august. Datorita numeroaselor boli tratate, afinele sunt considerate un adevarat dar al naturii pentru noi, pamantenii.

Ce contin afinele
Aceste fructe contin acizi organici, cum ar fi acizii citric, lactic, oxalic si malic, avand o compozitie unica ce determina in mare masura proprietatile sale terapeutice unice. In plus, afinele sunt o sursa esentiala de minerale: fier, potasiu, mangan, cupru, sulf, fosfor, zinc si crom. Daca ne regerim la continutul de mangan, putem spune cu siguranta ca afinele nu au egal in randul plantelor si al altor fructe. Pe langa acestea, in afine sunt prezente si vitaminele A, B, C si PP, taninuri, alcool si ulei esential. Frunzele de afine au si ele o compozitie care ajuta foarte mult in tratarea a numeroase boli, cum ar fi diabetul zaharat.

Proprietati medicinale
Afinele ajuta la normalizarea digestiei, fiind folosite atat in tratarea constipatiei, cat si a diareii. In plus, sucul de afine are o actiune bactericida, anihiland agentii patogeni din tractul intestinal.
Beneficiile inestimabile au fructele de afin pentru pacientii cu diabet zaharat. Desi perioada in care acestea se pot folosi proaspete este destul de scurta (iulie-august), diabeticii trebuie sa consume cat mai multe fructe - se gasesc la supermarket si in restul anului, congelate - si sa bea decoct din fructe ori frunze uscate, cumparate de la magazinele tip plafar. Acestea reduc cantatitatea de zahar din sange si stimuleaza functionarea pancreasului.



Persoanele care sufera de hepatita ori alte afectiuni hepatice pot beneficia de pe urma fructelor consumate ca atare.
Consumul acestor fructe bogate in antioxidanti reduce riscul de boli cardiovasculare protejand peretii vasculari. Specialistii recomanda utilizarea de afine si mure pentru prevenirea infarctului miocardic.
Alte beneficii:
- tratarea infectiilor urinare;
- regenereaza celulele de la nivelul retinei;
- au efect si in caz de anxietate, nervozitate;
- previn imbatranirea prematura;
- hemoroizii pot fi tratati cu ajutorul bailor locare preparate dintr-o mana de fructe la un litru de apa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.