Rinita si sinuzita - alimentatia potrivita



Regimul alimentar va fi astfel adaptat incat sa optimizeze capacitatea sistemului imunitar al organismului de a lupta cu microorganismele nocive care produc rinita sau sinuzita, precum si sa ajute la tinerea sub control a reactiilor alergice. In primul rand vor fi eliminate alimentele cu efect imunosupresor (care scad capacitatea de lupta a sistemului natural de aparare al organismului) si care perturba imunitatea (produc sau agraveaza alergia si bolile autoimune). Inamicii sistemului imunitar sunt zaharul alb, margarina, grasimile hidrogenate, aditivii alimentari sintetici, alimentele hiper-proteice, alimentele foarte bogate in grasimi.
Vor fi consumate in cantitati mici lactatele, dulciurile, produsele de patiserie, produsele care contin faina alba.
Alimentatia pentru stimularea imunitara va fi bogata in:
  • Cerealele integrale (grau, orz, ovaz, porumb, secara) sunt usor de digerat, nu incarca organismul cu toxine, contin vitamine din complexul B, in special care intaresc "liniile de aparare" ale organismului. 
  • Sucuri proaspete precum cele de mere, de portocale, de grapefruit, de pere, de struguri sunt excelente pentru a ajuta organismul sa lupte cu boala, datorita aportului lor de vitamine si de zaharuri usor asimilabile. 
  • Galbenusul de ou si polen contin aminoacizi esentiali necesari sistemului imunitar si organismului, pentru a face fata infectiei respiratorii. De asemenea, aceste produse sunt foarte bogate in fier, foarte important pentru respiratia celulara si in vitamina D, necesara sistemului imunitar. 
  • Supele si ciorbele calde sunt alimente gatite cel mai usor asimilat, care aduc in corp un plus de energie, fara a-l ingreuna, si care ajuta la o foarte necesara hidratare. Se recomanda sa se consume cat mai calde posibil, eventual de mai multe ori pe zi, pentru a ajuta organismul sa se regenereze rapid. 
  • Oleaginoasele (nuci, migdale, alune, seminte de dovleac si floarea-soarelui, toate neprajite) sunt bogate in vitamina E si vitamina F (necesare refacerii epiteliilor afectate de boala) si foarte important, au un mare aport caloric, necesar mai ales convalescentilor si celor la care infectiile respiratorii recidiveaza sau la care vindecarea treneaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.