Urechile - cum sa le ingrijim, sa le protejam si sa indepartam corpii straini

Voltaire a numit urechile "drumul spre inima". La fel ca vazul, gustul si mirosul, si auzul este vital pentru o viata sanatoasa si normala.
Igiena urechii nu trebuie sa mearga pana la a inlatura ceara umeda, secretata de glandele sebacee minuscule aflate in canalul urechii exterioare (ea protejeaza de infectii tesutul delicat al urechii). Daca ceara se blocheaza in ureche, formand un dop ce provoaca surzenie sau o senzatie de apasare, mergeti la medic ca sa va desfunde urechea cu ajutorul unei seringi. Dopul de ceara format in ureche poate fi uneori degajat introducand in ureche, inainte de culcare, 2-3 picaturi de solutie speciala de inmuiere (disponibila in farmacii) sau de ulei de masline.
Se lasa sa actioneze peste noapte, astupand urechea cu un dop de vata. Puneti ulei de masline in urechi cel putin 3 zile consecutiv inainte de a indeparta dopul de ceara cu seringa.
Cum sa va protejati auzul?
O oarecare diminuare a auzului poate insoti in mod firesc procesul de imbatranire si nu poate fi prevenita. Ceea ce se poate preveni este surzenia provocata de expunerea la zgomote puternice. Un loc de munca zgomotos, muzica ascultata la un volum foarte mare, precum si zgomotul ce insoteste tirul cu arme de foc, sunt factori ce pot deteriora aparatul auditiv. Purtati un dispozitiv de protectie pentru urechi (aparatoarele sub forma de casca sunt mai bune decat dopurile care se introduc in urechi, ori de cate ori exista riscul ca zgomotele sa va deterioreze auzul).
Scoaterea unui corp strain din ureche
Aceasta operatie trebuie lasata pe seama medicului. Nu sondati niciodata urechea pentru a extrage un corp strain blocat in canalul auditiv deoarece exista un risc serios de a o vatama si mai rau. Daca aveti un obiect in ureche sau daca banuiti ca unui copil i s-a intamplat asa ceva, apelati imediat la ajutorul medical.
Nu incercati sa indepartati ceara sau orice altceva din canlul auditiv cu un betisor cu tampon de vata la capat. Riscati sa impingeti ceara si posibil si niste firisoare de vata, mai adanc in ureche. Betisoarele igienice pentru urechi sunt menite doar pentru curatarea usoara a urechii exterioare.
Daca simtiti o durere brusca in ureche, dupa un eveniment traumatic, cum ar fi o explozie sau un accident de scufundare, este posibil sa aveti timpanul perforat. Si trebuie sa mergeti imediat la medicul de familie. Chiar daca durerea apare numai la momentul accidentului si apoi se opreste, este posibil sa aveti o problema mai putin grava. O perforatie mica la nivelul timpanului se vindeca in cateva saptamani daca infectiile sunt tinute la distanta.O perforatie mai mare poate necesita o interventie chirurgicala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.