Mersul si siguranta pe bicicleta - ce trebuie sa faceti si ce nu

Atunci cand cumparati o bicicleta, asigurati-va ca puteti regla inaltimea seii in asa fel incat sa atingeti pamantul cu talpile cand sunteti asezat pe aceasta. Cand mergeti pe bicicleta, genunchiul trebuie sa fie usor indoit atunci cand partea din fata a labei piciorului se afla pe pedala in cel mai jos punct al sau. Coarnele ghidonului bicicletei trebuie astfel reglate incat sa ajungeti la ele in mod confortabil, fara sa fiti nevoit sa va rasuciti corpul cand le intoarceti la viraj. Asigurati-va ca puteti folosi cu usurinta manetele de frana si de schimbare a vitezei.
Siguranta pe bicicleta 
Regulile de circulatie se aplica si biciclistilor, deci respectati-le in permanenta. Exista unele pericole pe drumurile publice la care ciclistii sunt deosebit de vulnerabili, insa daca veti memora ce este bine sa faceti si ce nu, veti putea evita mai usor aceste pericole.
Iata ce trebuie sa faceti:
  • Purtati imbracaminte de culoare deschisa sau o centura, jacheta sau banderola reflectorizanta atunci cand mergeti cu bicicleta, pentru a iesi in evidenta.
  • Fitit deosebit de atent la portierele masinilor care se pot deschide brusc, la automobilele care intra sau ies de pe trotuar fara sa semnalizeze, la autobuzele care trag pe dreapta in statii si la pietonii care pun piciorul pe trecerile de pietoni.
  • Concentrati-va asupra drumului pe care il aveti in fata si evitati gropile si protuberantele care va pot face sa va clatinati sau sa pierdeti controlul ghidonului, incetiniti din timp atunci cand le zariti.
  • Ramaneti pe dreapta si mergeti in linie dreapta. Cand virati la stanga, semnalizati clar si din timp. Verificati daca drumul este liber inainte de a va angaja in  curba.
  • Controlati daca luminile functioneaza cum trebuie inainte de a porni la drum noaptea.
  • Mergeti mai incet decat de obicei pe vreme umeda sau pe gheata deoarece franele nu functioneaza la fel de bine ca pe drumurile uscate, iar riscul de derapaj este mai mare.
Iata ce nu trebuie sa faceti:
  • Nu depasiti vehiculele de pe partea stanga daca din fata vin alte vehicule.
  • Nu mergeti alaturi de un alt vehicul intr-o pozitie din care nu ii puteti vedea luminile de semnalizare, deoarece acestea ar putea vira la dreapta, taindu-va calea.
  • Nu mergeti pe trotuar, este interzis si constituie un pericol pentru pietoni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.