Pentru majoritatea oamenilor este foarte important sa aiba o voce puternica, dar nimanui nu-i trece prin cap sa faca ceva pentru ea, desi solicitam in permanenta organele vorbirii. Iata doi factori daunatori pentru corzile vocale:
- soptitul este foarte daunator mai ales cand vocea este profund afectata (mai bine nu mai vorbim deloc decat sa vorbim in soapta si cel mai important lucru este sa ne mentinem gatul si cavitatea bucala umezite, band apa cat mai multa, facand inhalatii sau consumand bomboane)
- respiratia pe gura usuca corzile vocale.
Iata cateva remedii pentru pastrarea flexibilitatii:
Cu ajutorul urmatoarelor 3 exercitii, repetate de aproximativ 6 ori pe zi va mentin vocea in forma.
1. Mestecat+zumzait: efectuati cu gura deschisa, miscarile pe care le faceti atunci cand mancati, si rostiti ceva concomitent, pe un ton ceva mai jos, silabe in care apar "au", "a" si "u", de exemplu "miun" sau "miaum". Ajuta la mentinerea elasticitatii corzilor vocale.
2. Fornaitul cailor: imitati-l, pana cand buza superioara si cea inferioara incep sa tremure. Circa 30 de secunde la capatul exercitiului, buzele ar trebui sa va furnice usor.
3. Iepuras coconas: fredonati melodia acestui cantec, pe care il cantati si in copilarie, mai intai pe "mmm" si apoi pe "nnn". Cate un minut.
4. Comprese cu apa sarata pe gat:
- dizolvati 1 lingura de sare de mare in 500 ml de apa, inmuiati un prosop in apa calduta, stoarceti-l si infasurati-l in jurul gatului si puneti peste el o esarfa. Scoateti compresa dupa 30 de minute si tineti gatul cald, cu un fular. Repetati operatiunea de 4 ori pe zi pana ce raguseala dispare definitiv.
5. Cataplasma cu branza de vaci: se incalzeste 50 g de branza, se infasoara intr-un tifon/batista si legati cataplasma de gat cat e calda. Cand se raceste o indepartati si o reincalziti daca simtiti nevoia. In felul acesta vocea revine relativ repede si se poate evita o noua raguseala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.