Dieta de vara cu fructe, legume, lactate si cereale

In timpul anului, organismul nostru trece prin diverse schimbari, adaptarea la conditiile de mediu solicitandu-i acestuia nevoie specifice. Vara organismul face eforturi sa isi scada temperatura, in principal prin eliminare de apa, cu pierderea unor cantitati importante de saruri minerale. In plus, vara simtim mai intens nevoia de a desfasura activitati in aer liber si de a profita de soare. Astfel, creste riscul deshidratarii, pot aparea variatii in tensiunea arteriala si insolatii.
Cateva recomandari alimentare pentru un organism sanatos si o silueta supla:
- legume si fructe - 4-6 portii pe zi. Se prefera legume crude, sub forma de salate. legumele verzi sunt sarace in calorii, dar bogate nutritional: contin vitamine cu rol antioxidant (C, E, beta-caroten), fier, calciu, dar si apa si fibre.

- uleiuri vegetale - zilnic (ulei de masline, floarea-soarelui, migdale, nuci, seminte). Ele contin grasimi "bune", necesare mentinerii vitalitatii, a secretii hormonale ovarienii si a integritatii pielii. Migdalele contin in plus si magneziu (necesar unei bune dispozitii), precum si vitamina E, cunoscuta ca antioxidant.
- lactate proaspete, care au mai putine grasimi (iaurt, cas, urda, branzica de casa, asna, kefir, lapte dulce), dar cu masura. Expunandu-va organimsul la soare, veti absorbi mai bine calciul continut in aceste alimente.
- cereale integrale sau paine din haina integrala, corespunzator cu nevoile energetice ale fiecaruia. Acestea au un continut ridicat in fibre, vitamine din grupul B, E, carbohidrati cu absorbtie lenta, grasimi de buna calitate.
- minimum 2 litri de apa/zi.

Un aspect relevant de care trebuie sa tineti cont, mai ales vara, este perisabilitatea ridicata a produselor alimentare, atunci cand nu sunt respectate conditile corecte de pastrare a acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.