Glucidele lente si rapide, ce alegeti?

Glucidele lente sunt  glucide complexe numite si polizaharide ce le gasim in cea mai mare parte a fructelor, in legumele uscate, in pastele fainoase, in orez, in graul decorticat (bulgur), in fulgii de ovaz dar si in bagheta traditionala, paine integrala cu cereale/de secara/graham, in special atunci cand faina este macinata mai putin iar painea are un aspect dens si compact. Cat despre cartofi,acestia pot fi incadrati si in prima dar si in a doua categorie in functie de modul de preparare. De exemplu sub forma de piure/prajiti ei furnizeaza glucide rapide, dar preparati in coaja fara a fi taiati/curatati acestia furnizeaza glucide complexe.
Glucidele rapide numite si zaharuri rapide sunt prezente in zaharul alimentar si in numeroase alimente dulci, dulciuri, bauturile carbogazoase, in anumite alimente care sunt putin dulci sau deloc dar extrarafinate precum painea alba ori prea prelucrate precum biscuitii/pesmetii/cea mai mare parte a cerealelor crocante de la micul dejun, consumate prea des aceste glucide sunt daunatoare atat pentru silueta cat si pentru sanatate. 
Oricum veti consuma din toate, insa pentru a slabi pe termen lung si pentru a va mentine greutatea, va trebui sa alegeti alimente bogate in glucide complexe, sa le preparati corespunzator si sa fiti atenti la momentul din zi cand trebuie sa le consumati.
De ce sa alegeti glucidele complexe?
Pentru ca acestea sunt asimilate mai lent de catre organism in timpul digestiei astfel ele constituie o sursa de energie moderata si constanta care va da posibilitatea sa va mentineti satietatea pana la urmatoarea masa. In cazul glucidelor rapide situatia se inverseaza. Deci pentru a va mentine sanatosi si supli consumati alimente cu indice glicemic scazut (glucide complexe).
Maine voi scrie si un articol despre cum si cand se consuma corect glucidele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.