Seminte miraculoase de chia, mac si susan



Mici, dar bogate in principii nutritive, semintele de susan, chia sau mac sunt cultivate si consumate de mii de ani. Daca susanul si macul sunt deja cunoscute, fiind folosite in gastronomie, semintele de chia au ajuns mai recent pe rafturile magazinelor naturiste. Fiecare in parte este o sursa inestimabila se sanatate, fapt ce le recomanda in consumul frecvent. Iata de ce:

Susan
Batonul din seminte de susan si miere, pe care cei mai multi dintre noi il iubesc inca din copilarie, nu este o descoperire recenta. Se crede ca acest amestec era folosit de catre femeile din Babilon pentru mentinerea tineretii si frumusetii, in vreme ce soldatii Romei antice credeau ca le da forta si vigoare. Despre susan se stie ca este foarte bogat in magneziu, cupru, fier, fosfor si calciu. Dintre toate semintele pe care le consumam, el are cel mai ridicat continut de fitosteroli, substante care scad colesterolul rau. In plus, semintele de susan sunt bogate in vitamina E, un puternic antioxidant, uleiul produs prin presarea lor reduce tensiunea, iar zincul din compozitie este esential pentru producerea colagenului si prevenirea osteoporozei.
Chia
Semintele de chia seamana foarte bine cu cele de mac, cu care deseori sunt confundate. Se cultiva cu precadere in America Latina. Despre ele se stie ca sunt un supliment alimentar de mare ajutor pentru persoanele care fac efort fizic intens, deoarece incetinesc digestia si asimilarea carbohidratilor complecsi (sprijina eliberarea lenta de energie, de care au nevoie atat diabeticii cat si sportivii). Apoi, consumul de seminte de chia ajuta la eliminarea toxinelor din colon si grabeste metabolismul datorita acizilor grasi esentiali.
Mac
Presarate peste produse de patiserie, covrigi, saleuri, placinte, adaugate in  salate sau diverse sortimente de branzeturi, semintele de mac au o aroma inconfundabila. Cat priveste beneficiile pe care le aduc sanatatii, se stie despre ele ca sunt bogate in acid linoleic, recomandat pentru afectiunile cardiovasculare sau digestive. In plus, sunt o importanta sursa de calciu si cupru, doar 2 lingurite cu seminte contin in jur de 25-32% din doza zilnica recomandata din aceste minerale. Va puteti bucura de beneficiile lor daca le adaugati in salate sau combinatii delicioase de fructe pasate si amestecate cu putina apa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.