Parodontoza si regimul alimentar - terapia cu ulei

Daca gingiile sunt umflate si sangereaza cand va spalati pe dinti, suferiti probabil de o gingivita, o inflamatie provocata de resturile de alimente si de bacteriile care se depun pe radacinile dintilor sau pe placa dentara. Daca nu actionati printr-o igiena puternica, periaj si ata dentara, depunerile se transforma in tartru dentar care duce la parodontoza. Iata ce regim alimentar trebuie sa adoptati daca suferiti de aceasta afectiune grava a gingiilor:

Se consuma doar orez, grau, orz, mei, porumb, supa de fasole, produse lactate, supa de iepure sau de fazan, dovlecel, dovleac, sparanghel, castravete, spanac, laptuca, miere, pepene verde, cantalup, banana, struguri si alte fructe dulci.
Alimente interzise: porc, peste, vita, pui, berbec, bivol, alcool, sare, fructe acre, lamaie, rosie, condimente picante, soia, ulei de susan, bauturi fierbinti, cartofi, ridichi, legume verzi, iaurt, otet, mancaruri grase, alimente fripte sau prajite.
Veti consuma cu predilectie grau incoltit cu branza de vaci si miere, orez cu condimente carminative (care calmeaza durerile, de exemplu busuiocul), grau fiert si amestecat cu miere, dovleac copt si alte preparate pregatite din alimentele recomandate. Se recomanda ca intre orele 18:00 - 11:00 dimineata, a doua zi, sa nu mancati.
Terapia cu ulei: dupa trezire, primul gest sa fie scuiparea salivei adunata in gura, apoi mestecati timp de 20 de minute, stand pe scaun, o lingura de ulei de floarea-soarelui sau de susan (are un continut deosebit de mare de antioxidanti), apoi se scuipa. Se clateste gura cu apa sarata (o lingurita de sare la o cana) si se rade suprafata limbii cu peiruta pentru limba sau cu coada unei linguri de lemn. Apoe se perie de cateva ori limba cu periuta destinata anume acestui scop (periuta pentru limba o gasiti la Carrefour la raftul cu periutii interdentare).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.