Fitoterapia - de ce este in stare fitoterapia si cine poate efectua fitoterapia?

Fitoterapia este una dintre cele mai vechi metode iar la baza ei se afla metoda straveche de tratare cu ajutorul plantelor medicinale. In cursul fitoterapiei se utilizeaza atat medicamente cu efect puternic cat si cu efect slab. Din prima grupa de preparate puternice face parte digitalina, din grupa preparatelor slabe, musetelul si menta. Atat florile, frunzele, tulpina, fructele cat si radacina plantelor sunt utilizate ca materii prime. Plantele nu sunt tratate prin metode chimice sau altfel de metode. Din acestea se realizeaza ceaiuri, sucuri, tincturi, unguente s.a.
De ce este in stare fitoterapia?
Medicamentele preparate din plante medicinale pot fi utilizate atat in cadrul terapiilor pe termen lung cat si in cazul terapiilor de scurta durata. Principiul de baza este ca preparatele puternice sa fie utilizate la invingerea afectiunilor acute, cele slabe la usurarea afectiunilor de durata sau mai usoare. Preparatele pot fi utilizate in diverse moduri. S-au dovedit deosebit de utile in cazul racelilor, afectiunilor tractului gastro-intestinal, respectiv hepatice, biliare si cardiace, in continuare la diureza si intarirea sistemului imunitar. Adesea plantele medicinale sunt utilizate in diferite combinatii. Astfel in arta fitoterapeutica se pot administra in cazul diferitelor simptomatologii.
Preparatele puternice numai pe termen scurt
Substanta activa a anumitor plante medicinale poate fi izolata cu usurinta. Aceasta substanta activa se poate administra ca medicament. Datorita efectului puternic, preparatele puternice se administreaza numai cu mare atentie. Supradoza sau administrarea de durata pot cauza efecte adverse nedorite, pot dauna sanatatii.
Preparatele slabe si pe termen lung
Preparatele cu efect usor, datorita efectului atenuat, pot fi utilizate un timp mai indelungat. Chiar pentru ca efectul lor sa se faca simtit, acestea trebuie utilizate timp indelungat insa trebuie avuta grija sa nu fie supradozate.
Realizarea fitoterapiei
Extrasele din plante pot fi administrate organismului in diferite forme, de exemplu prin comprese, cataplasme sau sub forma de inhalatii, chiar clisme. O metoda frecventa este cura de ceai: zilnic 3-4 cani de ceai timp de 3-4 saptamani.
La un ceai medicinal nu se vor utiliza mai mult de 3 plante. De regula 1-3 lingurite de frunze, flori sau seminte sunt suficiente, care apoi se oparesc cu 250 ml de apa fierbinte. Amestecul se acopera si se lasa timp de 1o minute, apoi se strecoara.
Cine poate efectua fitoterapia
Utilizarea plantelor medicinale de cele mai multe ori necesita cunostinte de specialitate in a caror posesie sunt medicii, farmacistii si medicii naturisti. In zilele noastre in majoritatea farmaciilor la dispozitia clientilor exista diferite preparate, ceaiuri medicinale care ajuta la digestie, stimuleaza sistemul imunitar, usureaza simptomele racelii, a oboselii, sau imbunatasesc dispozitia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.