Cum sa curatati pianul si cum sa faceti cateva reparatii simple

Cele mai multe reparatii la piane si pianine trebuie efectuate numai de catre un expert, dar exista si unele defectiuni minore pe care le puteti rezolva fara nici un ajutor. Pentru a avea acces la interiorul pianului, se deschide capacul si se desfac clemele de la capat, dupa care se trage in fata placa de deasupra si se ridica. Capacul prins in balamale care acopera claviatura se apuca de la mijloc, punand o mana in fata si alta la spatele sau, si se scoate afara printr-o miscare pe verticala. Daca desupra claviaturii se afla si o traversa, aceasta se desface in suruburi.
Cum lipim la loc fildesul?
Daca aveti un pian mai vechi, cu clape a caror fata de fildes s-a desprins, apasati clapele aflate de o parte si de alta a celei deteriorate si ridicati-o, suficient pentru a putea sa introduceti pe sub ea o bucata de placaj, rezemand-o de clapele negre din vecinatate. Desprindeti cleiul vechi, impreuna cu fildesul, de pe clapa cu ajutorul unui cutit ascutit. Lipiti cu grija fildesul la loc, folosind cel mai subtire adeziv transparent de contact care exista. Presati fildesul pe imbinare cu degetul mare. Stergeti excesul de adeziv si puneti clapa la locul ei. lipirea se face instantaneu, incat veti putea canta imediat.
Cum deblocam o clapa intepenita?
O cauza a intepenirii clapelor poate fi umezeala si umflarea bucselor - mici gauri, captusite cu panza, in care intra stifturile de echilibrare si de ghidare. Trageti clapa intepenita in sus, pentru a degaja stiftul de echilibrare, si inainte, pentru a degaja parghia de actionare. Gaura stiftului de ghidare se afla sub partea din fata a clapei, iar cea a stiftului de echilibrare la mijlocul clapei, deasupra. Apasati usor bucsa care s-a umflat cu o surubelnita incalzita. Pentru a monta la loc clapa, ridicati parghia, potriviti clapa pe dedesubt, asezati-o pe stiftul ei de echilibrare si apasati-o.
Pentru a aduce o clapa care s-a lasat in jos la acelasi nivel cu celelalte, asezati o bucata subtire de hartie sub postavul bucsei stiftului de echilibrare, pentru a-l ridica.
Cum curatam clapele?
Ridicati 5 - 6 clape albe odata si tineti-le cu degetele de la o mana, stergandu-le cu cealalta folosind o carpa umeda. Adaugati putin sapun alcalin daca este nevoie, dar niciodata detergent sau alcool metilic. Stergeti si lustruiti suprafetele cu o carpa moale si curata.
Cum reparam o tija de ciocanel crapata?
Daca este rupta o tija de ciocanel (batul la capatul caruia se gaseste capul ciocanelului), trebuie inlocuita de catre un reparator de piane profesionist, insa daca este doar crapata puteti incerca singur. Aplicati adeziv PVA pentru lemnarie in interiorul crapaturii si tineti tija apasata. Treceti o bucata de ata sau de sfoara subtire, sub forma de bucla, pe dupa ciocanel si strangeti-o bine. Legati apoi tija cu aceasta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.