Termenul de valabilitate al produselor alimentare

Reclamele exagerate si descrierea eronata a unor alimente induc in eroare cumparatorul. In vederea evitarii acestui fapt, in scopul protejarii consumatorilor, legile referitoare la alimente prevad ce date trebuie indicate pe alimentele preambalate. Astfel pe fiecare produs in parte trebuie specificat producatorul sau importatorul, denumirea produsului, cantitatea exacta, compozitia si termenul de valabilitate sau de expirare. Termenul de valabilitate trebuie indicat vizibil si accesibil pe ambalaj, specificand anul, luna, ziua pana la care alimentul isi pastreaza valabilitatea. Daca calitatea poate fi asigurata numai in conditii speciale de depozitare, acestea se vor indica pe ambalaj.
Daca cumparam mezeluri produse intr-o fabrica de mezeluri, pe ambalaj trebuie sa fie indicata si temperatura la care trebuie pastrat produsul pentru ca termenul de expirare sa fie valabil. Anumite alimente se vor depozita numai in conditii speciale, de exemplu la loc racoros, intuneric, in loc uscat. Consumatorul nu poate sti daca producatorul, importatorul sau comerciantul au respectat aceste prevederi. Calitatea alimentelor mai sensibile trebuie verificata si pe parcursul termenului de valabilitate.
Pot fi cumparate alimente a caror termen de valabilitate a expirat?
Pentru a raspunde, trebuie sa stim ca termenul de valabilitate nu inseamna obligatoriu ca dupa expirarea lui produsul se altereaza, calitatea lui se deterioreaza sau nu poate fi consumat. Termenul de valabilitate indica acea perioada in care produsul isi pastreaza cu certitudine calitatile specifice. Pentru comerciant termenul de valabilitate inseamna atentie: dupa expirarea termenului numai in anumite conditii poate comercializa marfa respectiva. Pentru consumator expirarea termenului nu inseamna obligatoriu ca produsul nu poate fi consumat. In anumite magazine a devenit obisnuinta ca produsele cu termenul de valabilitate expirat sa fie valorificate la preturi semnificativ mai reduse decat cel initial. cine cumpara asemenea produse poate face economii semnificative. Acestea insa nu pot fi pastrate acasa o perioada prea lunga de timp, ci trebuie consumate cat mai repede.
Responsabilitatea comerciantului este sa verifice continuu ce produse cu termen de valabilitate poate comercializa, comercializand numai produse de o calitate incontestabila (din pacate am observat in multe supermarketuri produse expirate in special la raionul cu branzeturi). Se va avea grija in special la acele produse al caror termen de valabilitate a expirat, insa se mai gasesc pe rafturile magazinelor. Acestea mai pot fi valorificate la pret redus (cum se face la Kaufland). Bineinteles nici aceste alimente nu pot fi alterate, nu pot prezenta mucegai s.a.
Produsele cu termen de valabilitate expirat nu pericliteaza in mod obligatoriu sanatatea. Daca insa sunt depozitate o perioada mai lunga de timp trebuie verificate pe baza de proba daca mai pot fi utilizate. Pentru ca marfa sa nu ajunga la gunoi, verificati periodic frigiderul, camara, congelatorul. Folositi produsele mai vechi si reimprospatati rezervele. Produsele nou cumparate se vor aseza jos si se vor consuma mai intai cele vechi.
Exceptii: daca un produs poate fi pastrat maxim 3 luni, atunci termenul de valabilitate trebuie sa specifice si luna si ziua. Daca un produs poate fi pastrat 18 luni fara alterarea calitatii, la indicarea termenului se va specifica anul si luna. Daca insa produsul poate fi comercializat si o perioada mai lunga, este suficienta specificarea anului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.