Indiferenta - manifestarea indiferentei, cauzele ei si cum poate fi invinsa

"Nu ma intereseaza", "Imi este indiferent", "Lasa-ma in pace!"...Aceste expresii au in comun faptul ca cel care face asemenea afirmatii doreste sa fie lasat in pace, nu doreste sa se intalneasca cu anumite persoane, sa se ocupe de anumite probleme, este indiferent fata de lume.
Indiferenta in relatia cu partenerul
Indiferenta apare dupa un timp in multe relatii, provocand reprosurile din partea partenerului neglijat, deoarece toti ne dorim sa ne simtim importanti. Este posibil ca datorita stresului zilnic sentimentele profunde, puternice din trecut sa fi palit. Adesea in ciuda acestui fapt partenerii raman impreuna, traind ca niste straini, eventual consolandu-se cu o alta relatie in afara.
Moartea unei relatii de cuplu este indiferenta, racirea. Se poate interveni cu o vacanta, o cina placuta, o discutie sincera. Si foarte important: omul trebuie sa fie intotdeauna atent sa se faca interesant, dorit. Daca o femeie isi schimba coafura, un barbat slabeste cateva kilograme poate schimba totul.
Indiferenta fata de altii se poate manifesta nu numai fata de partener ci si fata de mediul mai larg din jur. Persoana care nu isi gaseste linistea si bucuria nici in viata persoanala, va fi continuu tensionata, nervoasa, nu isi va gasi locul. Incetul cu incetul nu va manifesta interes fata de evenimentele din familie, isi va neglija copiii, nu ii va lauda pentru rezultatele lor, nu va vorbi cu ei daca au luat o nota proasta. Indiferenta parinteasca are consecinte foarte grave, care afecteaza viata in viitor a copilului, daca se manifesta printr-o neglijare completa. Daca copilul constata ca nu este bagat in seama, devine timid, eventual agresiv si pana sa ajunga la scoala, profesorii nu il mai pot ajuta foarte mult. Este foarte important ca parintii sa acorde continuu atentie copiilor, sa ii intereseze intr-adevar soarta acestora.
Indiferenta la tineri
In special baietii adolescenti manifesta un tip de indiferenta, pe care o considera ca fiind un comportament masculin, pur barbatesc, in baza modelelor de acasa sau din filmele de aventura. Desconsidera fetele, nu isi exteriorizeaza sentimentele, aceasta trasatura pastrandu-se si la maturitate. Sunt de parere ca sarcina femeii este de a sluji barbatilor, florile, o atingere, la nimic bun. Aceasta atitudine flegmatica adesea poate ascunde si o dorinta de dragoste. In ultimile decenii rolul traditional al barbatilor si femeilor s-a schimbat semnificativ.
Indiferenta la locul de munca apare cu usurinta, cand cineva nu este interesat de ceea ce face, nu ii este pe plac lucrul. Indiferenta se observa rapid, ducand pana la pierderea locului de munca.
Indiferenta fata de politica, lume
Citind ziarele, urmarind stirile putem avea impresia ca oricum nu avem nici un cuvant de spus, toate deciziile se iau undeva mult mai sus. Multi oameni condamna guvernul ("Politicienii sunt toti hoti!"), stirile politice, economice, culturale cel mult declanseaza o reactie de furie, incetul cu incetul devenind interesat numai de stirile sportive: a castigat sau nu echipa preferata.
Cauzele indiferentei
Adesea indiferenta este o metoda de aparare fizica si psihica. Persoana refuzata, jignita continuu devine inhibata, se frustreaza si se protejeaza prin indiferenta de atacurile care urmeaza. "Nu ma agit" afirma el, ceea ce bineinteles este greu de respectat, deoarece comportamentul partenerului il deranjeaza chiar daca se face ca nu il intereseaza. Indiferenta poate ascunde si un complex de inferioritate din copilarie, in acest caz indiferenta ascunzand teama. Indiferenta fata de mediu si persoana noastra prezinta forme anormale. Cauza acestora poate fi un handicap psihic din nastere, dependenta de medicamente sau alcool. Indiferenta insoteste si anumite boli psihice, de exemplu depresia, schizofrenia. Si o trauma psihica ca de exemplu o despartire, pierderea locului de munca, o boala sau decesul unei persoane apropiate pot declansa indiferenta, care in aceste cazuri este fireasca. Si copiii pot deveni indiferenti, daca sunt neglijati de parinti, sau daca dintr-un anume motiv au remuscari.
Cum poate fi invinsa indiferenta?
Problema apare cand persoana indiferenta manifesta porniri impotriva cuiva, isi desfasoara intr-un ritm monoton munca, isi traieste viata de pe o zi pe alta si nici nu se gandeste sa schimbe ceva. Daca cineva insa singur sau impreuna cu familia, prietenii analizeaza situatia, prin alegerea unei strategii poate aduce o schimbare. De exemplu, daca se revolta impotriva tiraniei partenerului sau nu sta acasa inutil, cautandu-si un loc de munca. Indiferenta poate fi inlaturata la locul de munca prin introducerea unei sarcini neobisnuite, motivatie materiala corespunzatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.