Migrenele de primavara - cauze, remedii naturiste

Durerea de cap recurenta, puternica, adesea insotita de alte simptome suparatoare, poarta numele de migrena. Poate dura pana la trei zile si este teribil de neplacuta iar cea mai buna metoda de a inlatura tendinta la migrene este de a afla ce factori o declanseaza si de a-i evita. Daca totusi migrena isi face aparitia, exista diverse metode de a o alina.
Multi oameni (cam 8%) sufera permanent de dureri de cap si migrene iar schimbarile meteorologice aduse de primavara au grija sa faca chinul mai greu. Fenomenul este de trei ori mai frecvent la femei decat la barbati, mai ales datorita nivelului oscilant de hormoni in timpul ciclului, al sarcinii si al menopauzei (desi pentru unele femei menopauza aduce multe imbunatatiri in acest caz).
Disperati, apeleaza adesea la medicamente tari, ale caror efecte secundare sunt cateodata dezastruoase. Cea mai buna reteta contra durerilor de cap si a migrenelor este programul combinat din mai multe retete naturale.
Ce declanseaza migrena?
Exista unul sau mai multi factori care declanseaza migrena, acestia includ:
- anumite alimente, mai ales branza, ciocolata, vinul rosu, prajelile si citricele
- hipoglicemia provocata de foame sau de un consum prea mare de carbohidrati rafinati
- deshidratarea
- stresul, socul sau grijile
- lipsa de somn
- lumina orbitoare sau colorata
- zgomotul puternic
- clima sau schimbarile de vreme
- o atmosfera uscata sau un vant cald si uscat
- schimbarile hormonale.
Iata cateva metode de tratament:
1. Yoga contra migrenei
Yoga poate alina stresul si reduce frecventa migrenelor iar exercitiile care elimina tensiunea din partea superioara a spatelui, din umeri si gat sunt foarte utile. Cereti sfatul unui profesor de yoga in legatura cu posturile cele mai potrivite.
2. Presopunctura contra migrenei:
- apasati cu degetele mari intre sprancene (punctul yingtang), 7 pana la 10 secunde, relaxati-va si respirati adanc in timp ce aplicati presiunea
- in plus, apasati punctul F3 pe partea superioara a piciorului, in santul unde se intalnesc oasele de la primul si al doilea deget.
3. Terapia cu caldura
Puneti pe cap o sticla de plastic umpluta cu apa fierbinte. In acelasi timp, puneti in functiune si foehnul si indreptati-l catre locul dureros. La sfarsit, puneti-va pe cap o caciula din lana, oricat de cald ar fi afara. Procedand astfel, vasele de sange se dilata si durerile cedeaza.
4. Terapia prin masaj
Masati puternic cu varful degetelor ceafa, tamplele, fruntea si crestetul capului. Si mai bine actioneaza o perie de par cu perii tari sau o manusa aspra. Procedand astfel curgerea limfei se activeaza.
5. Fitoterapie
Ceaiurile de rozmarin, roinita sau menta au proprietati antispasmodice, care pot reduce efectele migrenei. Sau beti incet, inghititura cu inghititura, ceai de lamaita, busuioc, ghimbir, maghiran si lavanda. O lingura de amestec se opareste cu o cana de apa, se lasa la infuzat 10 minute apoi se strecoara si se bea. Sau puneti 5 picaturi de ulei de lavanda pe o bucata de zahar, pe care sa o lasati sa se topeasca in gura. Procedand astfel substantele continute in plante aduc vindecarea din interior.
6. Aromaterapie
Daca o criza de migrena este iminenta, adaugati cate o picatura de ulei de menta si de levantica la o lingura de ulei de migdale dulci si frecati-va usor cu acest amestec tamplele si ceafa.
7. Odihna si somn
Cans simtiti ca va apuca migrena, intindeti-va intr-o camera bine aerisita si intunecoasa. Astfel puteti scurta criza sau chiar sa o indepartati cu totul..
8. Comprese: rece si cald
Puneti o compresa rece pe frunte si gat. Daca nu are nici un efect, folositi comprese reci si calde. Incepeti cu una rece pe frunte si una calda pe locul unde gatul se uneste cu capul (ceafa). Schimbati-le intre ele la doua minute si repetati procedeul de 6 ori, ba chiar puteti adauga in apa si cateva picaturi de ulei de maghiran sau de levantica.
9. Terapia prin gimnastica
Daca dimineata va treziti cu dureri acute de cap, incercati urmatorul program de gimnastica: dupa trezire, ramaneti intinsi in pat, pe spate, apoi ridicati picioarele in pozitia "lumanare", sprijinindu-va soldurile cu palmele, dupa care faceti "bicicleta" timp de 5 minute. Amandoua pozitiile sigur le-ati invatat si in anii de scoala la orele de sport. Este o metoda simpla de a scapa de migrena de dimineata. Apoi masati-va ceafa cu degetele, iar la final puneti-va o compresa cu apa fierbinte pe ceafa si alta pe frunte.
10. Terapia prin alimente
Cand temperaturile de afara cresc incercati un leac stravechi si eficient: taiati un cartof crud in felii si lipiti-le de frunte. Cand senzatia de racoare dispare, inlocuiti-le cu altele proaspete. Sucul din cartofi reduce durerea produsa de migrene. Mama mea foloseste pentru migrene, felii de castravete proaspat taiate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.