Menopauza si rezolvarea problemelor cauzate de ea - remedii naturale

Multe femei traverseaza menopauza aproape fara probleme speciale, insa pentru majoritatea lor, ea inseamna un iad: depresii, insomnii, ameteli, bufeuri de caldura, kilograme in plus s.a. Tratamentele hormonale de substitutie pot fi eficiente, dar comporta riscuri mai mari decat binefacerile pe care le produc. Iata cateva mijloace mai blande pentru rezolvarea problemelor, bazate pe nutritie, plante si exercitii fizice. La urma-urmei, menopauza nu este o boala si dureaza un timp limitat.

1. Spuneti da hormonilor naturali
Tofu, preparat din soia, este bogat in fitoestrogeni, niste compusi dotati cu proprietati echivalente cu cele ale ostrogenilor, a caror secretie e intrerupta progresiv in timpul menopauzei. Anumite tipuri de fitoestrogeni, izoflavonii, care se gasesc in produsele din soia, usureaza bufeurile de caldura sau uscaciunea vaginala. Cantitatea recomandata este de 300 g de tofu pe zi.
Daca nu va place tofu, apelati la un supliment natural cu izoflavonoizi, 50 g pe zi.
Semintele de in sunt o alta sursa de fitoestrogeni. Macinati prin rasnita de cafea o cantitate mica si adaugati 1-2 lingurite in cerealele cu iaurt pe care le mancati dimineata.
Salvia ajuta la reducerea transpiratiilor nocturne. Luati 15 picaturi pe zi de tinctura de salvie, diluate in jumatate de pahar cu apa sau ceai. Salvia poseda calitati astringente, care contribuie la resorbtia unei transpiratii excesive, in 1-2 zile.
Vitamina E usureaza bufeurile de caldura si transpiratia nocturna, dar si instabilitatea sufleteasca. Doza recomandata este de 250 mg, de doua ori pe zi. Inainte de a incepe tratamentul, consultati-va, totusi, cu un medic, mai ales daca suferiti de diabet, echimoze sau hipertensiune arteriala. Purtati lenjerie intima usoara din fibre naturale, pentru a atenua transpiratia. Un evantai va va ajuta sa indurati bufeurile de caldura sau o baie calduta cu o durata de 20 de minute, facuta dimineata, va fereste de bufeurile de caldura, pe toata durata zilei. Alcoolul, cafeaua, bauturile foarte fierbinti si hrana condimentata trebuie evitate, in cazul cand suferiti de bufeuri. 
Miscare - mergeti pe jos, cu bicicleta sau mergeti la natatie, cel putin 20 de minute pe zi. Pe langa beneficiul pierderii in greutate si al fermitatii siluetei, activitatea fizica zilnica rareste bufeurile si sudoarea nocturna. Miscarea contribuie, de asemenea, la imbunatatirea starii de spirit si a somnului. Mersul pe jos si jogging-ul, care fac apel la articulatii, intaresc oasele.
Semintele de mielarea limiteaza sangerarile, adesea foarte abundente, inaintea instalarii menopauzei. Dar aveti rabdare, pentru ca efectele se fac simtite abia dupa 2-3 luni de administrare.
2. Contra osteoporozei
Osteoporoza presupune o diminuare a masei osoase care expune oasele la un risc crescut de fracturi. La femeile intrate la menopauza, aparitia sau agravarea osteporozei este legata in mod direct de scaderea nivelului de estrogen.
Un consum suficient de proteine previne pierderile de masa osoasa. O portie mica de piept de pui, de sunca slaba sau peste, la micul dejun sau la pranz, este suficienta pentru a raspunde necesitatilor cotidiene.
Luati zilnic 600 mg de calciu (vital pentru sanatatea oaselor) si 10 mg de vitamina D (asigura absorbtia calciului si a mineralelor) si de 300 g magneziu (participa la metabolizarea vitaminei D). De asemenea, produsele lactate fara grasimi sunt surse bogate de calciu. Un pahar de lapte degresat, de exemplu furnizeaza 300 de mg.
3. Curatati-va ficatul
Daca faceti tratament hormonal de substitutie, pastilele pe baza de anghinare (de exemplu cele de la Dacia Plant) ajuta ficatul sa evacueze produsele secundare ale hormonilor sintetici. luati 200 mg de trei ori pe zi, intre mese, timp de 6-8 saptamani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.