Aerul esential pentru viata - cum sa respiram corect?

Omul poate supravietui cateva saptamani fara hrana, cateva zile fara apa, insa numai cateva minute fara aer. Aerul este esential pentru viata, doar cinci minute fara aer provoaca leziuni ireversibile la nivelul celulelor nervoase, cu consecinte grave asupra sanatatii, amenintand viata. De ce aerul este atat de important? Pentru ca el contine oxigen, iar atunci cand inspiram aerul in plamani, oxigenul este transferat in globulele rosii ale sangelui, care il vor duce mai departe la toate celulele organismului. La nivelul acestora au loc reactii chimice vitale. In urma lor, rezulta bioxidul de carbon, pe care tot globulele rosii il transporta la plamani, care il vor da afara din corp, prin expiratie, caci este un produs rezidual. Cu alte cuvinte, aerul ne furnizeaza oxigenul datator de viata. Zilnic prin plamanii nostri trec 10000 litri de aer.
Aerul contine, pe langa oxigen si hidrogen, azot si din pacate, uneori si elemente nocive din cauza poluarii atmosferei pamantului nostru. Insa Dumnezeu a avut grija de noi, ne-a echipat plamanii cu mecanisme de aparare, atata timp cat nu se depasesc anumite limite. Aerul, care patrunde prin caile respiratorii, nas, gura, trahee, bronhii, bronhiole, este filtrat, umezit si incalzit la temperatura corpului. In final, el ajunge in cele mai mici camarute ale plamanilor, numite alveole, care sunt tapetate cu o retea de vase de sange foarte mici, numite capilare. La nivelul acestor capilare, se realizeaza schimbul de gaze, oxigen si bioxid de carbon. Acest schimb are loc rapid, in aproximativ un minut, tot sangele trece prin plamani, fiind oxigenat. Aerul contine si praf, nasul poate filtra acest praf de aceea este bine sa respiram pe nas si sa-l ferim de infectii. Este foarte importanta calitatea aerului pe care-l respiram. Cel mai bun aer se afla in apropierea zonelor verzi, a padurilor, langa lacuri, mari si oceane. De aceea ne simtim atat de bine la munte, la mare sau in parc. Acest aer contine din abundenta oxigen si ioni negativi. Lipsa aerului curat afecteaza celulele nervoase, centrii ratiunii, ai judecatii si ai afectivitatii. De aceea, un aer viciat slabeste eficienta mintii noastre. Cei a caror activitate le solicita mult mintea, intelectul, categorie din care fac parte si elevii, studentii, trebuie sa aiba grija sa ofere continuu plamanilor un aer cat mai bun cu putinta. Oxigenul se poate obtine numai prin respiratie.
Este bine sa ne ajutam respiratia printr-o postura (pozitia corpului) corecta: umerii spre spate, pieptul in fata, spatele drept, prin imbracaminte lejera, prin respiratie diafragmatica (sa punem la lucru diafragma, muschiul abdominal in respiratie) si cat mai multa miscare fizica. Cel mai aprig dusman modern al aerului din incaperi este fumul de tutun. Este periculos atat fumatul activ, cat si contaminarea nefumatorilor din jur, fumatul pasiv. 
In ce priveste locuintele noastre si incaperile in care stam pe parcursul zilei, este bine sa ne deprindem sa le aerisim cat mai mult, practic geamurile ar trebui sa stea mai mult deschise, cu exceptia anotimpului rece cand de asemenea, trebuie sa aerisim cat de mult cu putinta. Trebuie sa aerisim bine si asternutul de pat in fiecare dimineata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.