Uleiul de susan si untul de shea - exfoliant, par matasos

Uleiul de susan datorita structurii moleculare mici, e considerat unul dintre uleiurile care patrunde cel mai adanc in piele. Este bogat in acid linoleic si in acizi grasi, vtimaina E (antioxidant puternic), K, B6, calciu, zinc, magneziu, omega-3, care introduc in piele nutrienti solubili in apa. Folositi-l ca pe un hidratant pentru pielea si parul uscat si masati-va cu el pe unghii, coate, calcaii, genunchi daca le aveti uscate sau crapate. Aplicarea acestui ulei pe pielea inflamata, se dovedeste a fi benefic impotriva eczemelor si psorizaisului, reduce riscul de infectii bacteriene in cazul in care se aplica pe rani, taieturi sau arsuri. Ajuta la incetinirea procesului de imbatranire prin prevenirea ridurilor fine si mentine pielea tanara mult timp.
In India, medicina ayurvedica a folosit uleiul de susan vreme de 5000 de ani. Uleiul de susan este si alimentar, fiind presat din semintele unei plante asiatice, si potrivit credintelor ayurvedice, ar trebui sa putem manca absolut orice aplicam si pe corp. Aplicand ulei cald de susan pe piele, timp de 15 minute, apoi clatind cu apa calda, fara sapun sau gel de dus, va veti detoxifia pielea. Folosind acest ulei la masaj veti obtine urmatoarele beneficii:
- piele stralucitoare
- imbunatateste circulatia sangelui
- foarte bun emolient si hidratant
- ajuta la repararea celulelor deteriorate ale pielii.
Exfoliant de corp cu susan:
Ca sa faceti din susan un exfoliant hidratant pentru corp, prajiti o cana de susan, ca sa se elimine/elibereze uleiul si exfoliantul sa fie mai parfumat. Apoi zdrobiti semintele si amestecati cu o cana de sare de mare sau grunjoasa, dupa care se adauga o jumatate de cana de ulei de migdale. Se amesteca bine, apoi se maseaza pielea umeda timp de 10 minute, apoi faceti dus ca de obicei. Va recomand si uleiul de corp cu susan de la Neutrogena.
Untul de shea e bogat in vitaminele A, E si F, care protejeaza pielea de radicalii liberi, previne aparitia ridurilor si hidrateaza parul uscat, distrus din cauza caldurii sau de la prea mult coafat. Este un hidratant nepretuit si un umectant grozav, care atrage umezeala in par si acopera firul, facand parul moale si suplu.
Untul de shea se face din nuca arborelui de Karite, care creste salbatic pe coastele occidentale ale Africii. In Ghana, femeile folosesc untul de shea ca sa dea stralucire pielii si sa-si calmeze durerea de picioare. Mai era folosit si ca ulei de gatit in forma pe care o are inainte de a se intari si a deveni untul care este aplicat pe piele si pe par. Acesta mai are si alte intrebuintari, este bun chiar si pentru:
- iritatii si eczeme ale pielii
- buze uscate si crapte
- pe post de crema de ochi si maini
- intepaturi de insecte
- dupa barbierit, daca aveti pielea uscata
- untul de shea nerafinat este indicat pentru vergeturi
- trateaza arsurile solare
Untul de shea se pastreaza la temperaturi scazute si loc ferit de lumina.
Pentru par matasos, cautati unt de shea "batut", care este pregatit in asa fel incat este mai aerat si se aplica mai usor. Inainte de a face dus, masati-va parul cu o mana de unt din borcan. Lasati aproximativ 30 de minute apoi clatiti, samponati si la final folositi balsam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.