Respiratia completa alunga stresul

Principalele arme de lupta contra inamicului numarul unu al sanatatii, stresul, sunt: relaxarea, respiratia, meditatia alaturi de alimentatie si de miscare. Daca nu reusesc sa combat stresul cu ajutorul relaxarii si respiratiei, beau ceai de sunatoare, iau suplimente alimentare de ginseng si schizandra si incerc sa am o alimentatie adecvata si sa fac sport cat de mult pot. 
Prin respiratie, plamanii isi desfac cei 100 metri patrati de suprafata, sangele isi primeste hrana si tot prin respiratie, reziduurile din corp se elimina (diafragma pompeaza 8 litri de aer pe minut). Cand suntem nervosi, agitati ori speriati, dinamica sufletului se modifica: respiratia se scurteaza, se precipita, se transforma in gafait.
Asta inseamna ca respiratia are legatura directa cu starile noastre mentale. Invatati sa va ascultati suflul, sa-i cunoasteti ritmul natural pentru ca e drumul cel mai scurt pentru relaxare si sanatate. Cea mai importanta conditie ce trebuie respectata inainte de inceperea exercitiilor de respiratie este relaxarea, care trebuie sa fie cat mai completa (asezare comoda, imbracaminte lejera, liniste, destindere. Alte conditii ce trebuie respectate:
- concentrarea gandului pe toate fazele exercitiilor
- inspiratia pe gura este interzisa
- respiratia se face numai pe nas si in mod egal prin ambele nari (respiratia inegala afecteaza sistemul nervos).
Iata cum procedati pentru a executa exercitiile pentru respiratie completa:
Respiratia abdominala
Luati o pozitie cat mai comoda, in picioare sau culcat. Daca stati culcat, orientati-va capul capul spre nord iar daca stati in picioare sa aveti fata tot catre nord si coloana vertebrala dreapta. Cautati un loc ferit, unde sa va simtiti bine, sa aveti aer curat, liniste si temperatura normala. Pastrati in minte un singur gand: supravegherea exercitiului. Faca nici o fortare, goliti plamanii de aer, apoi inspirati, simtind cum partea de jos a plamanilor se umfla apasand pe cingatoare. Pieptul ramane imobil, imediat expirati si repetati de 3-4 ori. 
Avantaje:
- masand organele din abdomen, restabileste activitatea stomacului si a intestinelor lenese sau suferinde
- reduce tensiunea arteriala
- ajuta activitatea inimii
- goneste anxietatea.
Respiratia mijlocie sau costala
Aceleasi recomandari pentru pozitie, orientare, relaxare si concentrare pe executie. Executati mai intai primul exercitiu (respiratie abdominala), in continuare umpleti cu aer plamanii, simtind dilatarea coastelor. Expirand, coastele revin la loc. Repetati exercitiul de 3-4 ori.
Avantaje:
- imbunatateste circulatia sangelui in organele din aceasta regiune: splina, rinichi, ficat
- mareste capacitatea de ventilatie cu aer a plamanilor in partea lor mediana.
Respiratia claviculara
Acest fel de respiratie este cea normala pentru majoritatea oamenilor. concentrati-va asupra varfurilor plamanilor care se umplu cu aer, ridicand claviculele si umerii in sus. Repetati exercitiul de 3-4 ori.
Avantaje:
- mareste capacitatea de ventilatie pulmonara printr-o mobilizare supravegheata a partii lor superioare.
Respiratia completa Yoga
Nu este altceva decat efectuarea in flux continuu a celor trei feluri de respiratie descrise mai inainte, carora li se adauga o noua faza: retinerea respiratiei. La inceput, respiratia yoga este bine sa se faca culcat si dupa ce v-ati relaxat, pentru a pune calm in toata fiinta.
Executie: inspirati, unind cele trei faze: abdominala, costala si claviculara numarand in minte pana la 5. Cand plamanii s-au umplut cu aer, retineti respiratia numarand tot pana la 5. Cand plamanii s-au umplut cu aer, retineti respiratia numarand tot pana la 5. Urmeaza expiratia completa, efectuata tot in 5 timpi, apoi retinerea respiratiei, numarand pana la 5. Daca capacitatea respiratorie nu va permite masura de 5, puteti numara si pana la 4.
Durata: pentru oamenii sanatosi, intre 5-10 minute pe sedinta, dimineata si seara. Suferinzii de boli pulmonare sau cardiacii vor face exercitiul cu prudenta, pornind de la 1 minut si sporind durata saptamanal. La fel ca si curele de slabit, si yoga are nevoie de continuitate si rabdare. Daca nu, mai bine nu va mai apucati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.