Combaterea eficienta a daunatorilor plantelor

Ingrijirea corespunzatoare a plantelor, este cel mai eficient mod de a evita daunatorii si bolile. Plantele sanatoase, bine ingrijite, sunt atacate rar de daunatori si de regula isi revin usor. Folosirea inutila a substantelor chimice puternice poate fi daunatoare, deoarece pe langa musafirii nepoftiti, vor ucide si insectele folositoare, iar multi daunatori dezvolta rezistenta la pesticide. Daca trebuie sa folositi un insecticid, cititi cu atentie instructiunile de utilizare si respectati-le. Diluati produsul conform recomandarilor de utilizare, o solutie prea concentrata poate arde plantele, iar daca este prea diluata, daunatorii pot deveni rezistenti la aceasta si isi va pierde eficienta.
Insecticidele permise pentru uz casnic in UE, inseamna ca au trecut prin teste si aprobari riguroase si sunt sigure chiar si pentru gradinarii amatori, atata timp cat respectati cu exactitate instructiunile de folosire. Dupa ce ati ingrijit plantele (au conditii potrivite de umiditte, luminozitate, temperatura si nutrienti), cel mai bine este sa faceti inspectii regulate pentru a prinde primele semne de boala sau daunatori. Examinati lastarii fragezi, bobocii si tijele florale, deoarece unii daunatori, se ascund pe dosul frunzelor si trebuie sa verificati regulat frunzele. Examinati atat subsoara frunzelor si toate ramificatiile plantei cat si solul pentru prezenta daunatorilor. Daunatorii ciudati pot fi indepartati cu mana de pe plante, insa majoritatea reapar rapid, iar prezenta unui adult, inseamna si exemplare tinere, prea mici pentru a fi vazute. In acest caz daunatorii pot fi indepartati de pe frunze si tulpini, cu un jet puternic de apa. Va fi mai eficient daca adaugati cateva picaturi de sapun lichid (pulverizati toata planta, inclusiv dosul frunzelor).
Principalii dauntori ai plantelor si tratamentul impotriva acestora
Cauze si simptome:
  • Afidele (crestere firava a plantelor, substanta lipicioasa pe frunze) - indepartati afidele cu un jet puternic de apa, de preferat amestecata cu sapun lichid.
  • Gargarita coletului apare noaptea si face gauri in frunze - adunati gargaritele si udati planta cu thiacloprid, pentru a distruge larvele. Exista si un nematod ce le combate.
  • Paduchele lanos (pete lanoase la ramificatiile plantei, apar in uscaciune) - indepartati paduchii cu o periuta sau betisor de urechi inmuiat in insecticid diluat, sau prin insecte folositoare.
  • Paianjenul rosu (produce o panza fina la ramificatii si pete mici pe frunze) - pulverizati frecvent plantele, exista si insecte folositoare  ce le sunt inamici naturali.
  • Paianjenul testos (denivelari maronii, mici, ca o platosa, pe frunze si tulpini) - racaiti insectele cu un betisor de urechi umezit cu insecticid diluat s indepartati-le de pe plante.
  • Puricii ciupercilor (cand solul este deranjat, larve albe sar deasupra) - imbunatatiti drenarea solului si adaugati putin calcar, insa  nu aplicati calcar la plantele sensibile.
  • Melcii (produc gauri mari, neregulate pe frunze si flori, pe plantele din exterior) - incercati sa prindeti melcii in vase mici cu bere, puteti folosi si substante speciale pentru melci.
  • Musculite albe (pot fi vazute musculite albe pe frunze, duc la dezvoltarea fungilor in sol) - sunt dificil de indepartat, va trebui sa folositi un insecticid de contact, pot fi combatute si cu insecte folositoare.
Combaterea daunatorilor
Daunatori de exterior
Vara numarul daunatorilor creste alarmant. In exterior numarul lor este partial redus de vremea rece, insa acestia pot supravietui iernilor celor mai geroase depunand oua sau hibernand. Buburuzele si mustele din familia Chrysopidae, sunt insecte folositoare ce consuma paduchi de frunze (afide). Puteti chiar cumpara larve ale acestor insecte, pentru a le incuraja sa ierneze in pamantul plantelor. Un numar mare de insecte si nematode folositoare pentru plante pot fi chiar comandate prin posta de la firme specializate.
Daunatori de interior
Conditiile calde de interior permit multor daunatori sa stea peste iarna, de aceea este nevoie sa va inspectati frecvent plantele. Umiditatea crescuta si pulverizarea frecventa a plantelor, va descuraja paianjenul rosu (acarianul). Daunatorii ce se ataseaza de plante, trebuie indepartati cu ceva mai drastic decat cu un jet de apa. Paduchii testosi adulti trebuie indepartati cu o scobitoare, iar tulpinile si locurile afectate trebuie sterse cu un betisor de urechi sau o pensula imbibata in insecticid diluat. Astfel si paduchii tineri, ce sunt mobili si se ascund sub platosa protectoare a adultilor imobili, vor fi distrusi.
Curatand plantele regulat, le veti ajuta sa ramana libere de daunatori. Paduchii lanosi se protejeaza de apa si insecticide lichide prin invelisul lanos. Indepartati paduchii vizibili cu o scobitoare si muiati bine zonele lanoase cu insecticid diluat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.